- Impulsar un pla de rescat social i de reorientació laboral per a les treballadores i treballadors dels sectors directament i indirectament vinculats amb el sector turístic i altres sectors afectats directament per l’actual situació de crisi econòmica.
- Implantar la Renda Bàsica que, com a tal, ha de ser incondicional, universal i suficient.
- Defensa i reforç dels serveis públics necessaris i de qualitat pel benestar de tota la ciutadania com són la sanitat, l’educació i els serveis socials o serveis de cures (places públiques residències, escoletes, atenció domiciliària a dependents).
- Invertir els recursos necessaris per garantir una educació pública, de qualitat i ecofeminista, que incideixi especialment en l’educació afectivo-sexual des d’edats primerenques i es vagi reforçant fins a l’adolescència.
- Gestió pública de les residències, no es pot mercantilitzar la salut i el benestar, ja que, com s’ha vist això té conseqüències molt greus i considerem que és essencial que aquestes estructures tornin al sector públic, qui ha d’assumir la cura de la gent gran en cas en que les famílies no s’en puguin fer càrrec.
- Prevenir la violència contra les dones, lluitar contra totes les expressions de la violència masclista i garantir la protecció i l’assistència de totes aquelles dones i nins/es víctimes de violència de gènere. Demanam que es destinin recursos a la formació amb perspectiva de gènere de totes les professionals implicades, a la creació d’habitatges d’acollida, a l’assessorament legal, l’atenció psicològica i en oferir formació i sortides laborals a aquelles dones que estiguin en situació de dependència econòmica amb els seus agressors.
- Acabar amb la tracta i l’explotació sexual de dones i nines que es veuen immerses en les xarxes de prostitució, negoci que augmenta els seus beneficis cada estiu amb l’arribada dels turistes. Que les institucions ofereixin alternatives laborals a totes les dones que ho necessitin, així com assistència sanitària i psicològica. Exigim que es persegueixin i es sancionin les xarxes organitzades d’explotació de menors, els proxenetes i els clients, no a les prostitutes.
- Repensar el lloc que hauria d’ocupar la gent gran en la nostra societat. Cal abandonar l’escala de valors imposada pel sistema capitalista i patriarcal lligada merament a la productivitat dels individus. Apostam per donar més suport a les famílies perquè la gent gran pugui continuar vivint dins el seu entorn familiar i no hagin de recorrer necessàriament a les residències. Les unitats familiars han de poder assumir els seus padrins i pradines, de forma corresponsable entre homes i dones. A major precarització menys possibilitats tenim de cuidar-nos.
- Garantir pensions dignes per assegurar la màxima autonomia de la tercera edat.
- Visibilitzar i posar en valor -econòmica i socialment – el treball de cures (en l’àmbit sanitari, domèstic, de neteja,…) i dotar els serveis socials locals d’eines per a ajudar a les dones que es dediquen a les cures, professionalment o en l’àmbit familiar.
- Regularització a totes les persones que resideixen a Espanya. Ningú sense papers, ningú sense drets.
- Dotar de recursos l’Atenció Primària del Sistema Públic de Salut per a la creació de grups de recolzament a la maternitat i les cuidadores (ja existeixen a alguns centres sanitaris).
- Garantir les dotacions econòmiques necessàries per a l’abastiment dels menjadors socials -amb alimentació local i saludable- i allotjaments de persones amb risc d’exclusió social perquè puguin atendre al creixent nombre de persones que no disposen de recursos i que previsiblement anirà en augment.
Categories
7 respostes a “Àmbit social i de cures”
Trobo a faltar polítiques d’estímul i protecció de la creació artística i dels treballadors de l’art. Com imaginar un nou món sense art i cultura? Aquest camp també l’hem de saber conrar correctament. Per a mi és fonamental…
Si! pensau que això és només un punt de partida i ha d’anar creixent i enriquint-se amb altres visions, perspetives i aportacions, per tant, l’eix de l’art i la cultura l’haurem d’incorporar certament. Gràcies pel comentari!.
En relació als punts 1 i 2: https://www.elcritic.cat/opinio/joan-buades/imaginar-el-necessari-tres-prioritats-clau-per-al-99-55607
“La banca rescatada ha de garantir crèdits d’interès zero a qui li faci falta (i no la caixa pública)
Assegurat el “salari suficient” o “renda bàsica” (el nom no fa la cosa), caldria recuperar 65.000 milions aportats per la caixa pública per al rescat bancari que encara no han estat tornats. Bankia, BBVA, Abanca, CaixaBank, Sabadell i la resta d’entitats beneficiàries haurien d’oferir crèdits d’emergència a interès zero a mig termini per a petites i mitjanes empreses, persones autònomes i famílies vulnerables. És impresentable que puguin cobrar fins un 1,5% d’interès a empreses, persones autònomes i col·lectius vulnerables quan s’han beneficiat de la corrupció sistèmica del règim borbònic per engrandir gratis el seu negoci.
De fet, en lloc de comptar amb l’aval d’un 80% de l’estat (com ha compromès el govern PSOE-PODEMOS), haurien de ser els bancs beneficiats que n’assumíssin aquesta exposició de risc.
Crec que en aquest àmbit no pot faltar el punt de regularització a totes les persones que resideixen a Espanya. Ningú sense papers, ningú sense drets.
Si, i és una demanda que ja ens ha arribat per altres vies. Completament d’acord. Ho incorporam. Gràcies!
També podriem incloure garantir una atenció en salut mental des d’ atenció primaria amb el foment de l’ atenció psicològica. Cal passar del model biomedic centrat en fàrmacs, al model biopsicosocial centrat en les persones. Ara més que mai fa falta aqyesta atenció, i que sigui publica i accessible per a tots i totes!
I ja que estam parlant d’atenció primària, donar més importància a l’educació del pacient i no tant a donar fàrmacs. Prendre consciència que la salut depèn de cadascú, incorporant nous estils de vida, nous hàbits d’alimentació, aprenent a gestionar les emocions, … una atenció més holística. Així tendrem el control sobre la nostra salut, tan important en aquests moments que estam vivint.